Naar het nieuwsoverzicht

Prinsjesdag 2020: zelfstandigenaftrek sneller omlaag

  • 16 september 2020

Coalitiepartijen hebben in augustus overlegd over de begroting van 2021 en het derde steunpakket voor de coronacrisis. Daar zijn nieuwe afspraken uitgekomen en het kabinet heeft daarbij onder andere besloten om de zelfstandigenaftrek sneller af te bouwen. Deze maatregelen waren op ‘de derde dinsdag van september’ ook in de Miljoenennota te vinden.

Stapsgewijs een lagere zelfstandigenaftrek
Het belastingvoordeel voor zzp’ers wordt stapsgewijs verkleind tot 3.200 euro in 2028. Eerder was dit 5.000 euro. Dit jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek nog van 7.030 euro. Het maximale tarief voor deze aftrek is 46%. Je maakt hier aanspraak op door te voldoen aan het urencriterium: 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming(en) besteden. De zelfstandigenaftrek mag niet meer zijn dan de winst. Is de winst te laag om de zelfstandigenaftrek in het geheel te verlagen? Dan is het mogelijk om dit in de volgende 9 jaar te verrekenen. Deze ongerealiseerde zelfstandigenaftrek vind je terug op het aanslagbiljet.

Verschil tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen
Mede door de zelfstandigenaftrek, hebben zzp’ers een veel lagere belastingdruk dan werknemers in loondienst. Volgens het kabinet zou hierdoor sprake zijn van oneerlijke concurrentie tussen zelfstandigen en werknemers. Met deze maatregel wil ons kabinet het verschil tussen zelfstandige ondernemers en werknemers in loondienst verkleinen.

Heeft Prinsjesdag deze plannen definitief gemaakt?
Bij de Beschouwingen in het parlement is het mogelijk dat deze plannen veranderen. Bij Originals hopen wij met name voor zelfstandigen dat het meevalt en er in ieder geval ondernemersvoordeel behouden blijft. Zeker gezien de risico’s die met een flexibele inzet gepaard gaan. Dit wil je aantrekkelijk houden met een lagere belastingdruk! Nog niet eens gesproken over de voordelen van een flexibele arbeidsmarkt voor het bedrijfsleven.

Inkomstenbelasting wordt verlaagd in 2021
Gelukkig is er sinds Prinsjesdag ook positief nieuws als het om de belastingdruk van zelfstandigen gaat. Zo verlaagt het kabinet de inkomstenbelasting, zodat we allemaal meer overhouden. Dit wil het kabinet vormgeven door een lager tarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting te hanteren en een verhoging van de algemene heffingskorting. Een pleister op de wond! Zo gaan zzp’ers er toch iets op vooruit.

Originals helpt bij communicatievraagstukken
Meer van dit soort content lezen? Volg ons via LinkedIn of kijk regelmatig op www.originals.nl. Hier informeren wij (potentiële) opdrachtgevers en communicatiespecialisten over boeiende onderwerpen. Originals heeft zelf professionals in dienst, zet zelfstandigen weg bij opdrachten en geeft talenten een vaste aanstelling in organisaties.

Op de hoogte blijven van interessante marketing- en communicatieopdrachten of -vacatures bij Originals? Bekijk ze hier en vul je gegevens in. Wij nemen contact op als er een passende opdracht of vacature is.

Op de hoogte blijven?

Meer nieuws

Met bloed, zweet en … een schets. Zo ontstond onze nieuwe website.

  • 29 juni 2021

Herken je dat? Je hebt een idee maar kunt het niet goed verwoorden. Schetsen helpt dan. Met pen en papier orden je je gedachten. En zet je je creatieve brein in actie. Je idee wordt een plaatje en het plaatje een verhaal. Een verhaal dat je zonder veel woorden uitlegt aan anderen. En precies zo ontstond onze nieuwe website. Want ook al zitten...

Lees meer

Online studenten werven: flexibeler dan offline, maar niet ideaal

  • 1 april 2021

In normale tijden werven onderwijsinstellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs hun nieuwe studenten met open dagen en meeloopdagen, opleidingenmarkten en gesprekken met loopbaanadviseurs. Vorig jaar maart was er een nieuwe situatie en werd overgeschakeld naar online bijeenkomsten. Wat zijn de ervaringen met online studentenwerving? We...

Lees meer

Woonstichting Langedijk: ‘Een goed idee past op een bierviltje’

  • 12 maart 2021

Hoe kom je erachter wat huurders willen? Vanuit de gedachte dat goede ideeën op een bierviltje passen, stuurde Woonstichting Langedijk alle huurders er eentje. Met daarbij een brief waarin ze werden uitgenodigd om hun wensen en ideeën te delen. Woonstichting Langedijk is een kleine corporatie met zo’n 1.500 woningen. De corporatie wil...

Lees meer