Terug naar vacatures

Communicatieadviseur bij de Provincie Utrecht

 • Utrecht
 • 12 maanden, met optie tot verlenging
 • 32-40 uur/week

Functie

Voor onze opdrachtgever de Provincie Utrecht zijn we per direct op zoek naar een Communicatieadviseur Uitvoering Landelijk Gebied. Het betreft een periode van 12 maanden met optie tot verlenging en een werkweek van 32 – 40 uur, in onderling overleg te bepalen. De startdatum is op korte termijn.

Opdrachtgever
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. De regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie. 

Het is hun opgave om de aantrekkelijkheid van de provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van de ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Ze willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen zij voor een goede balans tussen groen en groei.

Opdracht
De provincie Utrecht werkt aan het duurzaam versterken en verbeteren van het landelijk gebied. Dit gebeurt onder andere door het uitbreiden en verbeteren van de natuur (Natuurnetwerk Nederland). Binnen het team Uitvoering Landelijk Gebied werken opdrachtgevers en projectleiders aan het realiseren van de projecten buiten, samen met de partners zoals medeoverheden en waterschappen. Als communicatieadviseur werk je voor verschillende projecten.

Wat ga je doen?
Je adviseert en ondersteunt projectleiders bij het ontwikkelen en implementeren van communicatiestrategieën, -plannen, stakeholderanalyses en een participatieaanpak. Je geeft uitvoering aan deze plannen door bijvoorbeeld het creëren van content, adviseren en ondersteunen van bijeenkomsten en opstellen van storyboards voor video’s. Het gaat om projecten en gebiedsprocessen met voornamelijk als doel natuurherstel of -realisatie. De complexiteit van de projecten en gebiedsprocessen vraagt dat je niet alleen de strategische lijnen volgt, maar ook adequaat en praktisch reageert op actuele ontwikkelingen. Ook draag je bij aan het professionaliseren en organiseren van de communicatie voor het Uitvoeringsorganisatie Landelijk Gebied die in oprichting is.

Hoe ga je dit doen?
Als communicatieadviseur werk je dagelijks nauw samen met inhoudelijke collega’s van de projecten en met communicatiecollega’s binnen en buiten de provincie. Je houdt rekening met de doelstellingen van ULG en van corporate communicatie. Je wordt het aanspreekpunt van een gebied waar je werkt aan projecten- en of gebiedsprocessen waar dezelfde thema’s spelen en de subsidies die bestaan om de doelen te bereiken. Je werkt daarin zelfstandig, maar je bent ook een teamspeler die graag met andere collega’s meedenkt en de handen uit de mouwen steekt.

Jouw werkplek en omgeving
Je zit in het communicatieteam Uitvoeringsorganisatie Landelijk Gebied en bent onderdeel van de staf. De staf werkt ondersteunend aan de uitvoering en daardoor spring je reactief in op opdrachten. Het ULG is een onderdeel van de opgave Landelijk Gebied. Binnen deze opgave werk je dagelijks samen met andere communicatieprofessionals aan de toekomst van het landelijk gebied. Jouw eerste aanspreekpunt wordt is de opdrachtgever van het gebied waarin je werkt.

Belangrijkste rollen
Adviseur: Als communicatieadviseur ben je een strategisch adviseur voor de projectleiders van ULG. Je biedt deskundig advies in het ontwikkelen van communicatieplannen en strategieën en voert dit samen met het team uit. Advies kan variëren van hoe om te gaan met bewoners in een gebied tot hoe communicatie kan bijdragen aan het behalen van de doelen van een project of gebiedsproces.

Content creator: Als communicatieadviseur ben je verantwoordelijk voor het creëren en uitvoeren van diverse soorten content voor interne en externe kanalen. Denk aan persberichten, nieuwsbrieven, sociale mediaberichten en websitepagina’s.

Functie-eisen

Ervaring

 • Werken binnen een interdisciplinair team;
 • Werken in grote complexe uitvoeringsprojecten;
 • Ervaring hebben met omgevingscommunicatie/participatie;
 • Weten wat cross mediaal betekent en kunnen toepassen;
 • Werken met digitale tools, zoals social media, Mail Camp en Canva;
 • Kennis van en ervaring met het werken met het communicatieframe van Betteke van Ruler.

Functie eisen (komen in gesprek aan de orde)

 • Communicatievaardigheden: Je bezit uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden en je bent in staat om complexe informatie duidelijk en begrijpelijk te communiceren naar de verschillende doelgroepen.
 • Strategisch denken: Je kunt communicatiestrategieën ontwikkelen die aansluiten bij de organisatiedoelen en de behoeften van verschillende belanghebbenden.
 • Relatiebeheer: Je hebt sterke persoonlijke vaardigheden om relaties op te bouwen en te onderhouden, zowel intern met collega’s als extern met belanghebbenden.
 • Politiek bewustzijn: begrip van de politiek en sociale context waarin de provincie opereert.
 • Kritisch denken: het vermogen om informatie te analyseren, problemen te identificeren en doordachte oplossingen voor te stellen.

Vereisten

 • Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau in de richting van communicatie;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als communicatieadviseur in de fysieke leefomgeving;
 • Aantoonbare werkervaring met omgevingscommunicatie;

Selectiecriteria

 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van strategische communicatieplannen;
 • Aantoonbare werkervaring met de samenwerking in multidisciplinaire teams;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring binnen een overheidsinstelling;
 • Aantoonbare werkervaring met het schrijven van content.

Competenties

 • Daadkrachtig;
 • Doelgroepgericht schrijven toegepast op diverse kanalen;
 • Verbinden;
 • Strategische blik met hands on mentaliteit.

Aanbod

Geboden wordt een contract voor 12 maanden met optie tot verlenging en voor 32 – 40 uur per week. Startdatum in overleg op korte termijn. De voorkeur gaat uit naar invulling op detacheringsbasis, freelancers zijn ook welkom om te reageren. Indien je voldoet aan de gevraagde kenmerken, horen we graag tegen welk bruto maandsalaris (obv 40 upw) of uurtarief je beschikbaar bent.

Sollicitatie

Indien je interesse hebt in deze veelzijdige en dynamische functie verzoeken wij je te solliciteren via onze website of door je actuele CV te mailen naar [email protected]. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met Marco van Zanten op nummer 070-306 05 11 of via [email protected].

Nieuwe vacatures in je mailbox?

Persoonsgegevens

Contactgegevens


CAPTCHA code